Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz dönem açıkladığı öğretmenlik meslek kanunu çerçevesinde pek çok sendikadan açıklamalar gelmişti. Kanunun uygulanması halinde mesleki anlamda oluşabilecek olumsuzlukları dile getiren bazı öğretmenler, Anayasa Mahkemesine konuyla ilgili iptal başvurusunda bulunmuştu. İlk iptal başvurusunu 21 Nisan 2022 tarihinde değerlendiren Anayasa Mahkemesi, uzman öğretmenlik sınırlarını çizecek olan öğretmenlik meslek kanunu için esas kararını 9 Kasım 2022 tarihine bırakmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin uzman öğretmenlik meslek kanunu kararı açıklandı.
Öğretmenlik meslek kanunu için 9 Kasım tarihinde değerlendirme sürecine giren Anayasa Mahkemesi, bugün görüştüğü14 karardan birisi olan öğretmenlik meslek kararı için nihai kararını kamuoyu ile paylaştı. 3 Şubat 2022 tarihli ve 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebine dair detaylar, Anayasa Mahkemesi tarafından yayımlandı.
AYM’DEN ‘ÖĞRETMENLİK KANUNU’NUN İPTALİ’ İSTEMİ İÇİN KARAR
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin CHP’nin açtığı davayı esastan görüşe Anayasa Mahkemesi, Bakanlık ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın sözlü olarak dinlenmesine karar verdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu yarın AYM’nin görüşeceğini hatırlatan Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay, “Öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu NEDİR?
Öğretmenlik meslek kanununa göre 10 yıl öğretmenlik yapmış kişiler uzman öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik yapmış kişiler ise Başöğretmen sıfatını alabilecek. Fakat bunun için eğitimleri tamamlayıp yapılacak sınavda 70 ve üzeri puan almak gerekecek. Lisans üstü program diploması olan öğretmenler ise bu sınavdan muaf tutulacak.
“Karara öğretmenlerin ve vatandaşların tepkisini merak ediyorum…”