Yeni Yıla girmemize sayılı günler kaldı. Her ülkenin veya kültürün farklı şekilde kutladığını biliyor muydunuz? İşte size ülkemizden ve dünyanın bir çok köşesinden çok ilginç yeni yıl adetleri.
İngiltere- Saat 12’de Öpüşmek
Sevdiğimiz kişiyle tam 12’de bir öpücük paylaşmak hangimize huzur ve mutluluk vermiyor ki? Bunu yaptığımızda onunla uzun seneler bir arada kalacağımızı umut ediyoruz. Ne de olsa yeni yıla nasıl girersek öyle geçiyor, değil mi? Bu geleneğimiz ise, İngiltere’den geliyor. İngilizler uzun yıllardır tam 12’de sevdiğimiz kişiyi öpersek, bunun yıl içinde ilişkimizin güzel geçeceğine sebep olacağına inanıyorlar. Bir farklı çeşidi ise, Venedik’te gerçekleşmektedir. Venedik halkı her sene St. Mark Meydanı’nda toplanarak toplu bir öpüşme seansı gerçekleştirir
İrlanda- Eve Ökseotu Asmak
Eğer bir kişiyle aynı anda ökseotu altında durursanız, o kişiyle öpüşmek zorundasınızdır. Ökseotunun bu kadar samimi bir aktiviteyi beslemesi ise, İrlandalılardan geliyor. İrlandalı bekâr kadınlar, yeni yılda kendilerine bir eş bulmak adına yastıklarının altına bir adet ökseotu yerleştirirler. Aynı zamanda, İrlanda’da yeni yıl zamanı ekmekleri duvarlara vurmanın kötü ruhları kovacağına inanılır.
Kanada- Buz Gibi Suda Yüzmek
Bu kadar soğuk bir ülkeden başka bir gelenek bekleyemezdik tabii ki de ancak bu kadar iddialısını gördüğümüze açıkçası biz de şaşırdık. Kanada halkı, 1920’den beri English Bay diye bilinen koyda yeni yıl günü donmuş sulara atlar ve yüzer. Bunun adına ise, “Kutup Ayısı Yüzmesi” denir.
Danimarka- Kapının önüne kırık tabaklar koymak
Kapıyla alakalı birçok gelenek yeni yılda karşımıza çıkarken, bunlardan biri Danimarkalılar tarafından gerçekleştirilen tabak kırma âdetidir. Danimarkalılar, 31 Aralık’tan önce tüm kullanılmayan tabaklarını kırarak kapının önüne koyarlar. Bir diğer kapı geleneği ise, Yunanistan’da karşımıza çıkıyor. Yunanlılar ise, yeni yıl günü kapılarına bir adet soğan asarlar. Soğan onlar için yeniden doğum anlamına gelmektedir. Hatta öyle ki, aileler çocuklarını yeni yıl günü kafalarına soğan vurarak uyandırırlar. Türkiye’de ise, bolluk ve bereket getirmesi adına kapının önüne tuz dökülür.
Çek Cumhuriyeti- Elmayı ikiye bölmek
Çek Cumhuriyeti’nde yeni yıl geleneği işi şansa bırakmaktan ziyade, direkt sonuç almaya odaklı şekillenmiştir. Çek Cumhuriyeti halkı yeni yıl zamanı aldıkları bir elmayı ortadan ikiye keserler ve yılın iyi geçip geçmeyeceğini çekirdeğe bakarak anlamaya çalışırlar. Bir nevi elma çekirdeği falı baktıklarını söyleyebiliriz.
Rusya- Yazılan dileği yaktıktan sonra içmek
Alkole olan düşkünlükleriyle ünlü olan Ruslar, yeni yıl geleneklerini de yine bunun üzerinden şekillendirmişlerdir. Yeni yıl günü kâğıda bir dilek yazan Ruslar, daha sonrasında bu dileği yakarak şampanyalarının içine atarlar. Gerçekleşmesi için de şampanyayı saat 12.01’den önce içmelidirler.
Çin- Kapıları kırmızıya boyamak
Çin halkı, mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyar. Ayrıca yeni yıl zamanı bıçaklarını saklamayı tercih eden Çinliler herhangi bir kesme işlemi yapmadıklarında gelecek yılın şansını koruduklarına inanır ve böylelikle şanslarının bozulmasının önüne geçtiklerini düşünürler.
İtalya- Kırmızı iç çamaşırı giymek
Aralık ayına girdiğimizde vitrinleri süslemeye başlayan kırmızı iç çamaşırları ise, İtalya’dan tüm dünyaya yayılan bir inanç olarak karşımıza çıkıyor. Yeni yıla girerken hiç giyilmemiş bir kırmızı iç çamaşırının yeni yılda şans ve aşk getireceğine inanılır. Bu geleneğin aynısı Arjantin’de pembe renkle, Bolivya’da ise sarı renkle gerçekleştirilmektedir.
Japonya- Kahkaha Atmak
Japonlar neşeli bir yıl geçirmek için yeni yıla kahkaha atarak giriyorlar.
Tüm dünyada yeni yılın bereketli, huzurlu ve mutlu geçmesi için yılbaşında gündüz ya da gece yapılan ilginç aktiviteler günümüzde de devam ediyor.
Çin- Şans Parası Dağıtmak
“Çinliler, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar.
Hollanda- Ruhları Uğurlamak
Hollanda’da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.
İsviçre- Ruh Şapkaları Takmak
İsviçre’de yeni yılda insanlar iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek yeni yılı karşılıyorlar.
Almanya- Kurşun Dökmek
Almanya ‘da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Danimarka- Tabak Kırmak
Danimarkalılar eski tabaklarını yılbaşı gecesi için saklıyor ve gece yarısından önce en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırarak hem onu sevdiklerini gösteriyor hem de kötü şansın gitmesini amaçlıyor.
İspanya- Üzüm Yemek
İspanya’da en önemli gelenek ise yılbaşında üzüm yemek. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlıyor ve gece tam 00.00’da üzümlerini yiyor.
İngiltere- Para, Ekmek, Kömür
İngiltere ‘de yılbaşında gece yarısı eve gelen ilk kişinin şans getirdiğine inanılıyor ve bu kişi gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler getiriyor.
Avusturalya- Piknik Yapmak ve Denize Girmek
Avustralya, güney yarım kürede bulunduğundan yılbaşı yaza denk geldiği için genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.”
Anadolu’da ilginç adetler:
“Yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirirse o zengin olur. Yılbaşına dört-beş gün kala değirmen kurulur, un kapları doldurulur, yeni yıla dolu kaplarla girilir ki o yıl un kapları hep dolu olsun. Yılbaşı gecesi eve öküz çıkartılır. Öküz eve girerken sağ ayağını atarsa o yıl bereketli geçeceğine inanılır. Yılbaşı gecesi evin kadını fasulye tanelerini, evde bolluk ve bereket olsun diye evin duvarlarına fırlatır.”