Günü Verimli Kullanmak: Hangi Saatlerde Daha Verimli Çalışabiliriz?
  1. Anasayfa
  2. Bize Bi'şey olmaz

Günü Verimli Kullanmak: Hangi Saatlerde Daha Verimli Çalışabiliriz?

İnsan vücudunun her işi yapabilmesi için ideal bir saati var.  Hangi saatlerdeki uyku daha verimli, hangi saatlerde çalışmak daha verimli olabilir diye merak ediyorsanız bu yazıya dikkat!

Saat 01:00-02:00

Verimliliğin ve dikkatin en düşük olduğu saatler. Bu saatte hala çalışanlar hata yapmaktadır. Çünkü vücut kendini uykuya ayarlamıştır. (HIMYM dizisinde dediği gibi, gece 2 den sonra iyi şeyler olmaz…)

 

Saat 03:00

Bu saatte insan içe dönüktür, insanların bunalıma girme ve intihar eğilimleri yüksektir.

 

Saat 5:00-06:00

Bu saatler arasında stres hormonu gündüz değerlerinin yaklaşık altı katına çıkar.

 

Saat 08:00

 

Nabız ve tansiyon yükselmeye başlamıştır. Kalp atım sayınız uyandığınızda yaklaşık 60’dan 70/90 atış aralığına çıkar. Kahvaltı sonrası sigaralara dikkat edilmeli. Özellikle uykudan uyanır uyanmaz, sigara yakanlar, damarların daha dar olduğu bu saatlerde yapmayın…

 

Saat 09:00-11:00

En etkin çalışma saatleridir. Kısa süreli bellek en yüksek seviyede olup, bu saatler yoğun çalışma için en uygun ve en verimli saatlerdir. Aynı zamanda konsantrasyon ve mantıklı düşünüp karar vermek için en ideal saat olarakgöze çarpmaktadır.

Saat 12:00-14:00

Dikkat dağılmaya başlar ve uyku hali oluşur. Hele birde yemek yediyseniz, vücut bütün enerjisini yemek sindirmeye ayırmak ister. Beyine giden kan miktarı azalmaya başlamıştır. Çünkü öğle yemeği saati gelmiş, kan sindirim için yoğun olarak mide tarafından kullanılmaya başlamıştır.

 

Saat 15:00

İnsanın kendisini en mutlu hissettiği saattir. Bu saatte mutluluk hormonu “Endorfin” salgılanması en yüksek seviyeye çıkar. Yeni işler için enerji yeniden gelmiştir ve belleğimiz tam yerindedir. Ama bu verimlilik oranı sabah saatlerine göre daha düşüktür.

 

Saat 16:00-17:00

Adrenalin hormonu en yüksek seviyeye ulaşmıştır ve Kaslar çok güçlü durumdadır.

Saat 18:00

Vücutta yorgunluk başlar ve vücut akşam yemeğine kendini hazırlamaya başlar. Kaslarımız güçsüzleşmeye ve midenin asit salınımının yükselmeye başladığı saatlerdir.

 

Saat 19:00-20:00

Melotonin hormonu havanın kararması ile birlikte salgılanmaya başlar. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar.

 

Saat 21:00

Yemek yemenin en tehlikeli olduğu saattir. Sindirim işlemi sona ermiştir ve organların günlük görevi sona ermiştir. Bu saatlerde yenilen yemekler, şişkinlik ve mide ağrılarını beraberinde getirir. Özellikle devamında hareket yok ise bu saatten sonra yemek yememeye özen gösterin.

 

Saat 22:00

Özellikle sigara kullananlar: Bu saatten son sigaralarını içmelidir. Çünkü bu saatten sonra vücudumuz nikotin gibi zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştıramaz.

Saat 23:00

Uyku için en ideal saattir.

 

Saat 24:,00 (00:00)

Uyurken vücut kendini onarmaya ve yenilemeye başlar. Akşam yemeğinde aldığımız besinler hücrelerin onarımı için kullanılır. Hücreler ve yıpranan dokular yenilenir, saçlarımız uzar. Bu yenileme fırsatını kaçırmak biraz erken yaşlanmamız anlamına gelmektedir.

Peki Günlük ideal uyku süresi hangi yaş gurubu için ne kadar olmalı:

3-5 yaş günde 10-13 saat (gece dışında mutlaka gündüz uykusu da olmalı)

6-12 yaş günde 9-12 saat

13-18 yaş günde 8-10 saat

19 ve üzeri Günlük ortalama 7 saat

"Hislerimi Yazıya Dökmeye Gerek Yok" diyenlere Emojiler...
  • 0
    alk_la
    Alkışla
  • 0
    yan_nday_m
    Yanındayım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir