Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
“Kim keleri ilk darbede öldürürse ona yüz sevap yazılır. İkinci vuruşta öldürürse daha az kazanır. Üçüncü vuruşta ise bundan da az sevap kazanır.” (Müslim, Selam 147 (2240); Metin Müslim’den alınmadır. Ebu davud, Edeb 175, (5263, 5264); Tirmizî, Ahkâm 1, (1482). Bazı Tirmizî tertibinde Sayd bölümünde 13. babta.)
Bu hadisi bir çoğunuz ya kulaktan duydu. Ya da internette gezerken denk gelip şaşkınlıkla (!) okudu. Dayanamayıp youtube kanallarındaki veya dini bilgiler verdiğini iddia eden sitelerdeki kaynaklara baktınız. Baktıkça kafanız karıştı. “Barış dini” “güzel ahlak” ve “öldürmemeyi” tavsiye eden dinimize uymuyor bu hadis, acaba sahih mi batıl mı diye düşündünüz.
Sizi bu dertlerden kurtarıyorum.
Kuran-ı Kerim veya Hiçbir hadis kaynağında kertenkele öldürmek sevaptır diye birşey yazmaz. Bahsi geçen Hadislerde Celer (Celeres, Keleres veya Arapça çevirisiyle Vezağa) yani Türkçe tercümesi ile “Kertenkele” yazar.
Peki nedir bu Celeres?
Birazcık tarih bilseler, kendisine hoca, alim diyen bu zaatlar televizyon kanallarına çıkıp bangır bangır bağırarak, cahilliklerini bu kadar açığa vurmazlardı. M.S.500’lü yıllarda Arap bölgesi, Roma ve Sasani devletlerinin sınırında kalan bir bölge idi. Dolayısıyla, Bizans’a bağlı vasal bir devlet veya Kabile olan araplar için Celeres (yazının bundan sonraki kısmında Keler olarak devam edeceğim) diye anılan şey, Roma ordularında, yerel yönetimlere bağlı bir bağımsız askeri birliğe verilen ad idi. Misal vermek gerekirse Osmanlı ordusundaki “Akıncılar” gibi düşünebilirsiniz. Kendisine en yakın Beylikte/Valilikte yaşayan, olaylara hızlı müdahale kabiliyetine sahip bu birlikler, Arap toplumu için “kabus” gibiydi. Köyleri veya şehirleri basarak imparatorluğun etkisini ve yetkisini baskı ile topluma dikte etmeye yönelik bir askeri birlik. (https://en.wikipedia.org/wiki/Celeres)
Hadiste Bahsedilen “1 Keler öldürmenin 100 Şehit sevabı vardır” sözcüğünde kastedilen, bildiğiniz hayvan olan “kertenkele” değildir. Düşmanın askeridir. Dolayısıyla şimdi kalan bilgilerinizle bu yeni öğrendiğiniz bilgiyi birleştirirseniz. İslam kaynaklarındaki (bkz. islam ansiklopedisi, Hadis-i Buhari) Kertenkele öldürmenin sevabı başlığını bu bilgiler ışığında yeniden okuyarak değerlendirebilirsiniz.
Bu günden sonra canım hayvanlara kıymaktan, yok efendim 1 vuruşta, 3 vuruşta, 5 vuruşta öldürmeye çalışmaktan vazgeçiniz. Ve bir gün, birisi size bu “hurafeden” bahsedince cevabı yapıştırınız.