Marka Değeri Oluşturmak ve Yönetme Süreci Nasıl İşler?
  1. Ana Sayfa
  2. Başka Şeyler

Marka Değeri Oluşturmak ve Yönetme Süreci Nasıl İşler?

Bu aralar çokça duyduğunuz kelimeler var, Unicorn, Decacorn, Hectocorn gibi. Peki Bunlar ne anlama geliyor?
Unicorn, en az 1 Milyar dolar yatırım alan, Decacorn 10 Milyar dolar yatırım alan, Hectocorn ise 100 Milyar dolar yatırım / değerlendirme alan şirketlere verilen isimdir.

Peki Siz kendi şirketinizin, markanızın değerini nasıl hesaplayabileceğinizi, nasıl yatırım veya değerlendirme alabileceğinizi biliyor musunuz? Bu yazımızda sizlere Marka değeri oluşturmanın inceliklerini anlatıyoruz.

Brand Value yani marka değeri aslında markanızın finansal açıdan değeridir. Marka değerine ihtiyaç duyulan nokta ise genellikle satın alma işlemleridir. Örneğin markanız satın alınacaksa, logonuz veya marka kimliğiniz bir başka şirket tarafından kullanılmak isteniyorsa markanın gerçek sahibine bir ücret ödenmelidir. Bu ücret ise rastgele belirlenen bir tutar değildir. Hak edilen marka değeri ücretidir. Bu değer genellikle satış rakamları, gelir, satış gücü gibi bir çok unsurun etkilemesi sonucu ortaya çıkar. Marka değerinin bir finansal değer olduğunu söylemiştik. Fakat marka değerini oluşturan her şey finansal konular değildir. Markanın iletişim faaliyeti, markanın halihazırda müşterilerinin sadakati, müşterilerinin deneyimlerinden aldığı memnuniyet de marka değerini etkilemektedir.

 

MARKA DEĞERİ OLUŞTURMAK VE SÜRDÜRMEK İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ 12 YÖNTEM
1. YARATICI OLUN

Marka değerinin üç bileşeninden biri olan farklılık (göze çarpan ve trendleri belirleyen), 2020 BrandZ ™ Global Top 100’de hangi markaların değerinin arttığını veya azaldığını belirleyen en önemli faktör olduğunu ortaya çıkardı. Yaratıcılık ve yenilik ise temelde farkı oluşturmak ve sürdürmek için gerekli faktörlerdir. Yararlı ve farklı ürün/hizmetler sunabilen markaların rekabet avantajı yakalamaları daha olasıdır.

2. İYİMSER OLUN

Dünyanın sorunları ortadan kalkmayacak. Siyasi bölünmeler, jeopolitik gerginlikler, iklim değişikliği tehdidi ve küresel pandeminin neden olduğu endişe, sorunları çözmesi beklenen kurumlardaki güvensizlik ile daha da şiddetlenmeye devam edecek. Markaların umutsuzluğa karşı birlik olma şansı var. Markalar, gerçekleri göz ardı etmeden veya en aza indirgemeksizin insanlara düzeltmeye değer yaşamlar ve yaşamaya değer çözümler getiren günlük faydalar sağlayabilir.

3. AMAÇLARINIZIN ÜZERİNDE DURUN

Amaç esastır. Bu nedenle pek çok marka bir amaç beyan eder. Amacı alakalı ve farklı kılmak zor olabilir. Markanın amacı sürdürülebilirlik veya sosyal etki ile ilgiliyse, markanın tam olarak nerede yararlı ve farklılaştırıcı bir konuma sahip olduğuna karar vermelidir. Covid-19 sürecinin ortaya koyduğu gibi, hükümetler yalnızca toplumun en büyük zorluklarını çözecek donanıma sahip değiller. İnsanlar markaların hızlanmasını ve üzerine düşeni yapmasını bekliyor. Özellikle pandemiden toparlanma sırasında, tüketiciler markalarını topluma yeniden enerji vermeye yardımcı oldukları için memnun olup ödüllendirebilirler.

4. KONTROL EDİN

Markanızın Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Gelişme Hedefine uygun olup olmadığını kontrol edin. Marka için en alakalı ve güvenilir hedefleri gerçekleştirmeye odaklanın. Doğru olanı yapmak ile yapılanı anlatabilmek farklı şeylerdir. Markanın doğru olanı yapması eylemseldir. İnsanların yaşamına fayda sağlamak, çevre üzerindeki zararlı etkileri sınırlamak, çalışanlara ve müşterilere saygı göstermek gibi. Ancak nerede ve ne zaman eylemin anlatılacağına önem verin çünkü bazen eylemler yanlış yorumlanabilir.

5. TARAFINIZI BELİRLEYİN

Gençler, markaların giderek daha fazla fikir söylemesini beklemektedir ve değerlerine uygun markaları destekleme olasılıkları daha yüksektir. Taraf tutmak, markanın daha fazla müşteriyi memnun etmesini sağlamak için bilinçli, cesaret gerektiren, hesaplanmış bir risktir. Aynı zamanda sadece markanın bugün ne anlama geldiğine değil, gelecekte de ne anlama geleceğine karar vermesini ve geleceğin müşterilerini tanımasını sağlar.

6. ÖZGÜN OLUN

Marka başarısının bir ölçümü de özgün olmasıdır. Eğer bir marka sosyal değişimle ilgili bir belirtiyi dikkate alıyorsa diğer markalarda onu takip edecektir. Bu başarı bütün ürün kategorisini etkileyecektir. Marka etkisine sahip olmak markanın liderliğini sürekli devam etmesini gerektiren ayrı ancak ilgili bir sonuçtur.

7. TOPLULUK OLUŞTURUN

Kapsayıcı ve tüm topluluklar tarafından kullanılabilir olun. Topluluklar içinde değişen ihtiyaçları karşılayın. Ayrıca, markanın özellikle ilgili olduğu topluluklarla özel ilişkiler kurun ve bu toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan ürün veya hizmetler sunun. Satışları artırmak için bir topluluğu hedefleyin. Markanın ürün veya hizmetlerini topluluk üyelerinin yaşamlarını iyileştirmesi için topluluk oluşturma hakkında daha fazla düşünün.

8. MİRASTAN YARARLANIN

Hikayeler mirastır. Başarılı yeni başlayanların anlatacak yeni ve ilgi çekici bir hikayesi vardır. Eksik oldukları şey, miras markaları için mevcut olan geniş hikaye arşividir. Bazen bu arşivler sürdürülebilirlik veya sosyal sorumluluk uygulamaları içerir. Rutin ve markaya özgü oldukları için güvenilirlerdir.

9. ALÇAKGÖNÜLLÜ OLDUĞUNUZU GÖSTERİN

Tüketicinin gücü neyin oluşturduğuna dair algısı değişiyor. İnsanlar, markaların dünya sorunlarını tek başına çözebilecek güçlü, sessiz, yalnız kahramanları gibi olmasını beklemiyorlar. İnsanlar, en iyi çözümlerin bazen işbirliğinden doğan alçak gönüllülüğü ve insanlığı gösteren markalara saygı duyarlar.

10. AYA ROKET FIRLATIN!

Gerçek cesaret şu şekildedir: Elektrikli otomobil satın almak isteyen tüketicilerin çok değerli, iyi tasarlanmış araç seçenekleri vardır. Ancak uzay yolculuğu konusunda daha geniş bir teknolojik vizyonun parçasıymış gibi hissetmek isteyen tüketiciler Tesla’yı seçme eğiliminde olabilirler.

11. KİŞİSEL VERİLERE SAYGI GÖSTERİN

Kişisel verilerin korunması ve bunlara saygı gösterilmesi, yalnızca 5G’nin uygulanması, evden çalışmadaki artış, bağlantılı olan ev ve araba ile daha karmaşık hale gelecek. Teknoloji, markaların kelimenin tam anlamıyla birçok kapı açmasını sağlayacak. Markalar için soru ‘kapıyı açabilir miyim?’ değil. Cevap genellikle evet olacaktır. Asıl soru şu ki, kapıyı açmalı mıyım? Bürokrasi yaratıcılığı ve girişimciliği boğduğunda “İzin istemeyin, af dileyin” ifadesi yararlı olabilir.

12. ENGELLER KOYUN

Markalar on yıldır müşteri yolculuğunu daha hızlı ve daha kolay hale getirmek için engelleri ortadan kaldırıyor. Bu noktada, müşteri yolculuğu çok kolaylaşıyor. Tüketicinin yeni ürünler denemesi, takas etmesi veya sepet boyutunu artırması için meşgul eden pozitif engellere sahip olunabilir. Bir ya da iki dakikalık engele sahip olun ve bunu iyi yapın. On yıl boyunca perakendeciler mağaza sayısını artırdılar. Şimdi ise mağazalarda ki deneyimi geliştirme zamanı.

 

Unutmayın, bu ve benzeri adımları atarken mutlaka bir danışmandan uzman görüşü almalısınız. Ama yine de son zamanlarda Getir, Trendyol ve diğer Türk şirketlerinin aldığı yatırımları ve değerlemeleri duyduğunuzda bu işin kaynağını öğrenmiş oldunuz…

"Hislerimi Yazıya Dökmeye Gerek Yok" diyenlere Emojiler...