Sinekler etrafında tavaf ettiği için, kendisini “Tanrı” zanneder Baalzebub. Gördüğü ilgi karşısında, sineklerin tanrısı ilan etmiştir kendisini.
Kıpkırmızı gözleriyle, etrafında dönüp duran sinekleri büyülediğini zanneder. Evvel, ezelden beri böyledir bu. Etrafında dönüp duran bu sinekler Baalzebub’dan biraz daha fazla kan emebilmek için kendilerini yırtıp dururlar.
Gerçek neydi peki? Neden kan emici sineklerin onun etrafında tavaf etmesini matah bir şey zanneder?
Aslında Baalzebub’un kendisi de biliyordu tanrı olmadığını. Ama işte züğürt tesellisi diyelim. “Nasılsa meydan boş, götürebildiğim kadar götüreyim” diye düşünüp durur. Kendisini buna inandırır işte.

Birgün “Zeus”un o titreten sesini duyduğunda, kendisine taht yaptığı o zavallı mekanda irkilir:
“Eey Baalzebub, senin üzerine bulaşan kan bana kurban edilenlerin kanı, o sinekler benim sana yansıyan ışığım yüzünden etrafında dönüp duruyor, bunu bilmiyormuşsun gibi tanrıcılık mı oynuyorsun o sefil çöplüğünde?”
Sinirinden kafasını taşlara vurmak ister Baalzebub bu sesi duyduğunda. Kendisi de biliyordur aslında, Zeus’a kurban edilenlerin kanı üzerinden akıp gidince ve Zeus artık kendisini ışığından mahrum edince sineklerde bir gün onun etrafında tavaf etmekten vazgeçeceklerdi çünkü.
Beelzebub veya Baalzevul, (İbranice: בַּעַל זְבוּ, Baʿal Zəvûv), eskiden Antik Filistinliler tarafından Ekron şehrinde tapınılmış, daha sonraları ise bazı İbrahimî dinlerde önemli bir şeytani figür olarak tasvir edilmiş bir tanrıdır. Beelzebub özellikle Antik Kenan’da tapınılmış Kuzeybatı Sami tanrısı Baal ile ilişkilendirilmiştir.
Çoğunlukla Hristiyan olan bazı dini kaynaklarda Beelzebub ismi şeytan ile eşdeğer şekilde kullanılır. Demonolojide ise Lucifer ve bazı diğer ilah adları ile birlikte cehennemi yöneten 7 cehennem lordundan biri olarak anılır. Tanah’ta geçen ve “sineklerin efendisi” anlamına gelen Baʿal Zəvûv, tanrıya tapınanları haşereye benzetmek için kullanılmıştır. Tanrının asıl isminin “(göksel) evin efendisi” anlamına gelen Ba’al Zəbûl olduğu ve İsrailoğulları tarafından aşağılama amacı ile Baʿal Zəvûv ismi verildiği de düşünülmektedir.
Kaynakça:
^ a b Balz, H. R.; Schneider, G. (1990). Exegetical dictionary of the New Testament. 1 ((211) bas.). Grand Rapids, MI: Eerdmans. 1. According to 2 Kgs 1:2–6 the name of the Philistine god of Ekron was Lord of the Flies (Heb. ba’al zeaûḇ), from whom Israel’s King Ahaziah requested an oracle.
^ McIntosh (2002) [1988]. “Baal-Zebub”. Bromiley, G. W. (Ed.). The International Standard Bible Encyclopedia. 1 (Revised (381) bas.). Wm. B. Eerdmans. It is not as probable that b’l zbl, which can mean “lord of the (heavenly) dwelling” in Ugaritic, was changed to b’l zbb to make the divine name an opprobrius epithet. The reading Beelzebul in Mt. 10:25 would then reflect the right form of the name, a wordplay on “master of the house” (Gk oikodespótēs).
^ Lurker, Manfred (2004). “Beelzebub”