Dönem dönem popüler kültürün etkisine girsede satranç, ustaların oyunudur. Bilinen binlerce yıllık tarihi ile Antik Mısır’dan günümüze kadar bir çok uygarlığın özenle oynadığı, gündelik hayata ve tarihte savaş hamlelerine konu olan bu oyunu sizler için inceledik.
Satranç:
Bilinen, Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya’ya, Ortadoğu ve Avrupa’ya yayılmıştı. En geç 15. yüzyıldan itibaren Avrupa’da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden “kraliyet oyunu” olarak anılmaya başlandı.
Satranç nasıl bulundu?
Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır’da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çin’de, Mezopotamya’da ve Anadolu’da oynanmaktaydı. Oyunun bugünkü adını alması, MS 6. yüzyılda Hindistan’da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar.
Satranç adı nereden geliyor?
satranç – Arapça şaṭranc شطرنج “maruf oyun” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen çatrang sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe cáturaṅga चतुर्ङ्ग “«dört kol», dört unsurdan oluşan ordu” sözcüğünden alıntıdır.
Satranç türkiyeye ne zaman geldi?
1930lu yıllarda Türkiye’de ilk organize satranç faaliyetleri başlamıştır. 1938 yılında Ankara Satranç Derneği ve 1943 yılında İstanbul Satranç Derneği (İSD) kurulmuştur. İSD, günümüzde faaliyetini sürdüren en eski geçmişe sahip satranç kurumudur.
Dünyanın en uzun süren satranç kaç hamlede bitmiştir?
En uzun süren satranç oyunu 1989 da Belgrad’da Nikolic ve Arsovic arasında olmuş. 269 hamle sonucunda maç beraberlikle sona ermiştir.
En Büyük Satranç Oyuncuları Kimlerdir?
Satranç seven her oyuncunun kalbinde mutlaka bir kahramanı vardır. Elo sistemine göre yapılan hesaplamalara bakarsak dünyanın en büyük oyuncuları;
Robert Fİscher
Garry Kasparov
Anatoly Karpov
Magnus Carlsen
Veselin Topalov
Viswanathan Anand
Tabii ki bu bilgiler, uluslararası organizasyon ve derecelendirme kuruluşlarının yaptığı müsabakalara göre belirlenmektedir. Ancak, Örneğin ülkemizde Satranç deyince Kasparov ismi, dönemin haber bültenlerine ve gazetelerine konu olmasıyla ön plandadır.
Satranç Hakkında mutlaka okunması gereken kitaplar ve İzlenmesi gereken film/diziler
Satranç Hakkında eğitici, kültürel, fantastik türde bir çok eser mevcuttur. Son dönemde Netflix’te yayınlanan The Queens Gambit, popüler kültürün son örneğidir.
Satranç konulu filmler ise:
Vezir – Wazir – 2016.
Kayıp Şampiyon – The Dark Horse – 2014.
Şah Mat – Pawn Sacrifice – 2014.
Bir Efsanenin Hayatı – Life of a King – 2013.
Bobby Fischer Dünyaya Karşı – Bobby Fischer Against the World – 2011.
Fresh – 1994. olarak sıralanabilir.
Yine satranç hakkında veya başlıklı bir çok kitap ta mevcuttur
İşte her satranç severin bilmesi gereken 10 klasik satranç kitabının listesi:
Bobby Fischer Satranç Öğretiyor – Bobby Fischer.
How to Reassess Your Chess – Jeremy Silman.
Benim Sistemim – Aron Nimzowitsch.
Zürih Uluslararası Satranç Turnuvası, 1953 – David Bronstein.
60 Unutulmaz Oyunum – Bobby Fischer.
Türkiye Satranç Federasyonu tüm ülkemize satrancı tanıtmak için faaliyetler göstermekte ve uluslararası alanda ülkemizi temsil etmektedir.